Produkty

Salónky a Francúzsko – viete čo ich spája?

.


Salónky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, vianočný stromček si bez nich ani nevieme predstaviť. Sladký cukrík zaliaty v čokoláde a obalený pozlátkom sa na stromčeku nádherne ligoce a dodáva mu slávnostnejší výzor.
Salónky nájdete v obchodoch už od polovice novembra. Rôzne druhy, rôzne príchute medzi ktorými si často krát ani nevieme vybrať.
Zamysleli ste sa niekedy nad minulosťou salónky? Ako ozdoba na vianočný stromček sa používa len v strednej Európe. U takých Nemcov by ste darmo hľadali salónky.

vánoční stromeček

Cukríky zo zahraničia
Aj keď by sa mohlo zdať, že salónka je tým pádom náš produkt, nie je tomu tak. Prvá salónka sa objavila vo Francúzsku v 14 –tom storočí. Odtiaľ pochádza názov „salónka“ – od slova salón. Odtiaľ sa salónka, v 17 – tom storočí, dostala do Nemecka. Cukrová pasta (fondán) obliata čokoládou si rýchlo získala popularitu a dostala sa ďalej do sveta. Stále to ale boli len cukríky.

Salónky, tak ako ich poznáme teraz uzreli svetlo sveta v Maďarsku. Sem sa dostala v 19- tom storočí. Zo začiatku salónky vyrábali len cukrári ručne. Dali im podobu v akej ju poznáme teraz – štvorček fondánu obliaty čokoládou a zabalený v lesklom pozlátku. Touto sladkou ozdobou si začali zdobiť stromčeky.
A odtiaľ bol už len krok na Slovensko. Salónky sa dostali na náš trh asi v 60- tych rokoch min. storočia. Klasické fondánové salónky sa u nás udomácnili a stali sa neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov.

.

Dnes nájdete v ponuke obchodných reťazcov množstvo druhov salóniek – marcipánové, karamelové,  želatínové a množstvo príchutí – pomaranč, jahoda, malina, citrón,… ale aj tak najskôr siahneme po tých „našich“ fondánových.

čokoláda

Urobte si salónky doma
Ak sa Vám nedarí nájsť fondánové salónky v obchodoch pokojne si ich urobte doma. Nie je na tom nič zložité. Stačí len chcieť a ide to.
Kryštálový cukor zalejte vodou a priveďte zmes do varu. Varte pár minút, kým sa nezačne zo sirupu ťahať niť. Vtedy je cukrový sirup dostatočne hustý. Odstavte ho z ohňa a miešajte do vychladnutia. Môžete pridať potravinárske farbivo, alebo príchuť podľa svojho gusta. Zo zmesi vytvarujte štvorec, ktorý nakrájajte na veľkosť salóniek. Takéto salónky nechajte pár dní sušiť a potom zabaľte do pozlátka. 

Salónky a Francúzsko – viete čo ich spája?
4 (80%)1
.